Prezentator, moderator, maestru de ceremonii – oricum i-ai zice, esența rămâne aceeași. Omul cu microfonul, pe durata evenimentului, este vocea gazdelor. E acea persoană care va da tonul petrecerii, prin mesajele transmise invitaților, prin tonul vocii, prin jocurile de cuvinte, dacă vrei.

Bun, că acest om este important – ne-am înțeles, dar, cum alegi persoana potrivită?

Există câteva criterii de selecție care-o să-ți ușureze viața.

-MODERATORII CLASICI-

Aici am putea integra cu ușurință prezentatorii radio și tv. Aceștia au experiența live-urilor, în care debitul de cuvinte trebuie să fie continuu. Când ești în emisie directă, n-ai timp de căutat cuvinte în buzunar, iar improvizația e la ordinea zilei.
De regulă, oamenii de televiziune dețin abilități oratorice și dicție bună. Acum, un lucru pe care trebuie să-l conștientizezi e că, tot ei, la job-ul de bază, au un promter în față, de pe care-și citesc discursurile.
Practic, ca să-ți faci o impresie clară despre cum vorbește un om din radio sau TV fără ”fițuică”, tre să cauți prestațiile lor de la eveniment  e (tare greu de găsit, apropo), ori să te documentezi din alte surse: recomandarea organizatorului, recenzii pe social media, interviurile acestuia, disponibile în motoarele de căutare.

-ACTORII-

Nicu Turcanu

O altă nișă din care-ți poți selecta prezentatorul e lumea teatrului. Aici vei găsi oameni carismatici, colorați, cu arta vorbirii studiată la facultate și cu memorie antrenată de atâtea texte. De regulă, actorii au o abordare mai creativă. Nu, asta nu-nseamnă că ei o să-ți transforme nunta în spectacol, dar că anume ei vor fi mai flexibili pentru tot felul de scenarii. Unde-i poți vedea în acțiune? În scenă. Iar dacă ai noroc, poate găsești câte ceva și pe online.

-COMEDIANȚII-

Dima Leontii

Sunt și ei un fel de actori, însă nu de teatru. Oamenii din comedy au experiență scenică, știu să interacționeze cu publicul și stau bine la capitolul improvizare. În programul lor vei găsi multe glume, iar scenariul nunții va îmbrăca o haină mai neformală. Dacă tinzi să fugi de prea multă solemnitate și vrei să mizezi pe interactiv – asta e soluția optimă.

-SHOW MANII-

Mircea Marco

Chiar dacă au puncte comune cu categoriile de mai sus, prezentatorii de entertaiment sunt totuși un pic altceva. Sunt acei oameni care vor reuși să mențină atmosfera la cote maxime. Care, prin maniera lor spectaculoasă de a aduce totul, vor atrage multișoară atenție și-ți vor umple platoul de acțiune. De regulă, aceștia lucrează cu propiul DJ, care le introduce fiecare replică printr-un fundal muzical. Tot ei pot regiza filmulețe interactive pentru invitați.

-INTERPREȚII-

Atunci când mirii nu au mari așteptări la capitolul moderare, pot merge pe opțiunea de prezentare din partea unui solist. Evident, stilul acestuia ar fi minimalist, fără mult tam-tam. De la un interpret nu poți cere prea multă implicare la nivel de scenariu, pentru că jobul său de bază e legat de muzică.  Partea bună aici e că aveți un om deja contractat, care v-ar putea ajutași la aspectul de moderare.

Concluzie (că tre să fie una)

Orice-ai alege, pornește de la publicul pe care-l ai. Contingentul de invitați dictează stilul si vibe-ul evenimentului.  Vârsta, ocupația, preferințele lor vor face orice membru din staf să pară mai